История
Основателят на компанията д-р по медицина Ото Грайтер (1867 – 1930), завършва своето образование в Мюнхенския Университет. Лицензиран е да практикува медицина през 1892 г., както също изучаване ветеринарна и дентална медицина. Сериозно заболяване мотивира д-р Ото Грайтер да насочи усилията си в изследване причините за и последствията от смущенията в организма на човек.
Неговото откритие: основата на голяма част от смущенията се крие в храносмилането.
Стъпвайки на това разбиране. Д-р Ото Грайтер разработва „Salus Treatment/Здравословен Метод“ и започва производство на продукти, подчинени на тази философия в създадената фабрика. Това е началото на успешна ера, продължаваща и днес.
Основаването
1916
Д-р Ото Грайтер основава фабриката Salus в Мюнхен, състояща се от едва няколко помещения под наем. Асортиметът на произвежданите продукти е твърде ограничен, изцяло подчинен на „Salus Treatment/Здравословният Метод“ – лекуване с повишена грижа към храносмилането, което вкючва дори гимнастически колан за упражнения за засилване коремната мускулатура и стимулиране функциите на стомаха.
Създадено е и първото лого на компанията.
Д-р Ото Грайтер основава фабриката Salus в Мюнхен, състояща се от едва няколко помещения под наем. Асортиметът на произвежданите продукти е твърде ограничен, изцяло подчинен на „Salus Treatment/Здравословният Метод“ – лекуване с повишена грижа към храносмилането, което вкючва дори гимнастически колан за упражнения за засилване коремната мускулатура и стимулиране функциите на стомаха.
Създадено е и първото лого на компанията.
Следват почти 10 години успешена дейност най-сетне идва времето компанията да се премести в собствена сграда. Salus има нов дом – стара фабрика в Мюнхен, преоустроена за нуждите и стандартите на производство на компанията. Това остава и основната производствена база на Salus десетилетия напред.
1925 е и годината, в която се ражда сегашният собственик и управител на Salus-Haus – Ото Грайтер-син.
1925
Собствена база
Следват почти 10 години успешена дейност най-сетне идва времето компанията да се премести в собствена сграда. Salus има нов дом – стара фабрика в Мюнхен, преоустроена за нуждите и стандартите на производство на компанията. Това остава и основната производствена база на Salus десетилетия напред.
1925 е и годината, в която се ражда сегашният собственик и управител на Salus-Haus – Ото Грайтер-син.
Лечебен Център
1929
След все по-големият интерес у потребителите и разширяване на асортимента с продукти, излизащи от границите на „Salus Treatment/Здравословният Метод“, през 1929 Фабриката „Salus” е прекръстена на „Salus-Haus”. През същата година, на езерото Тегерн отваря врати „Лечебен Център „Salus”.
След все по-големият интерес у потребителите и разширяване на асортимента с продукти, излизащи от границите на „Salus Treatment/Здравословният Метод“, през 1929 Фабриката „Salus” е прекръстена на „Salus-Haus”. През същата година, на езерото Тегерн отваря врати „Лечебен Център „Salus”.
След смъртта на Ото Грайтер, Salus-Haus се управлява от неговата вдовица. През Втората Световна Война, бомбандировки в Мюнхен разрушават фабриката до основи.
1943
Унищожена от бомбандировки
След смъртта на Ото Грайтер, Salus-Haus се управлява от неговата вдовица. През Втората Световна Война, бомбандировки в Мюнхен разрушават фабриката до основи.
Ото Грайтер-син
1945
След смъртта на майка си, Ото Грайтер-син заедно със своя брат остава на чело на компанията едва на 12-годишна възраст. С помощта на опитните дългогодишни служители, те работят заедно за възстановяване на оставеното им наследство Salus-Haus.
След смъртта на майка си, Ото Грайтер-син заедно със своя брат остава на чело на компанията едва на 12-годишна възраст. С помощта на опитните дългогодишни служители, те работят заедно за възстановяване на оставеното им наследство Salus-Haus.
Разрастването на компанията и повишеното търсене налагат разширяването на производството. Компанията се мести в нова производствена база в Брукмюл, където и до днес е централната производствена база Salus-Haus. Оборудвана е с най-модерна техника за производство и контрол.
1968
Нова производствена база
Разрастването на компанията и повишеното търсене налагат разширяването на производството. Компанията се мести в нова производствена база в Брукмюл, където и до днес е централната производствена база Salus-Haus. Оборудвана е с най-модерна техника за производство и контрол.
Пожар унищожава склада
1974
Пожар в склада на базата, оставя само пепел след себе си. Следващата трудност, с която компанията се справя, влагайки много усилия.
Пожар в склада на базата, оставя само пепел след себе си. Следващата трудност, с която компанията се справя, влагайки много усилия.
Salus-Haus се разширява – построяват нов склад за сурови суровини на площ от 1000m2
1983
Нов склад за сурови суровини
Salus-Haus се разширява – построяват нов склад за сурови суровини на площ от 1000m2
Собствени лаболатории
1999
С разширяването на дейността се разширява и производствената база на компанията. Най-модерно оборудвани лаборатории са вече част от качествения контрол в компанията.
С разширяването на дейността се разширява и производствената база на компанията. Най-модерно оборудвани лаборатории са вече част от качествения контрол в компанията.
По повод 75-годишнината на компанията, собственикът Ото Грайтер дарява на обществото Биотопа Salus Auwald за създаването на „зоологически музей“ – място, където посетителите могат да научат повече за животните от месността.
2000
75-годишнина
По повод 75-годишнината на компанията, собственикът Ото Грайтер дарява на обществото Биотопа Salus Auwald за създаването на „зоологически музей“ – място, където посетителите могат да научат повече за животните от месността.
Нов склад
2005
Новият склад на Salus-Haus е напълно завършен и открит.
Новият склад на Salus-Haus е напълно завършен и открит.
Salus празнува 90-годишнина.
2006
90 години Salus
Salus празнува 90-годишнина.
Salus в България
2012
Продуктите на Salus-Haus са вече и на българският пазар, като стартират малко част от асортимента, който се разширява с всяка година.
Продуктите на Salus-Haus са вече и на българският пазар, като стартират малко част от асортимента, който се разширява с всяка година.