Косопадът през пролетта е общоизвестен феномен, който се дължи на различни фактори. Един от тези фактори е ниското ниво на витамини и желязо в организма.

Витамините и минералите играят важна роля за здравето на косата. Например, витамините от група В помагат за здравословния й растеж, докато витамините A и C подпомагат здравето на скалпа и косъма. Желязото, от своя страна, е важен елемент за кръвообразуването и кислородния метаболизъм в тялото, включително и на фоликулите на косата.

През зимата, когато нивата на витамини и желязо в организма често са ниски, косата може да страда от липса на хранителни вещества.

 През пролетта обаче, когато температурите започват да се повишават и се появяват повече слънчеви дни, тялото може да поеме по-голямо количество витамин D от слънчевата светлина. Това може да доведе до недостиг на други витамини и минерали, включително и на желязо, за да се поддържа здравето на косата.

Желязото е особено важно, тъй като то играе ключова роля в производството на хемоглобина, който осигурява кислород и на фоликулите на косъма. Ако нивото на желязо е ниско, това може да доведе до слаба, тънка и склонна към косопад коса.

При липса на достатъчно желязо в организма, лекарите често препоръчват приемането на хранителни добавки с желязо, за да се подобри здравето на косата и да се предотврати косопадът.

Важно е да се направи точна диагноза на дефицита на желязо и да се избере правилният тип и дозировка на хранителната добавка, която да се приема.