Функции на желязото в човешкия организъм

Уморени ли сте? Повечето хора биха отговорили „Да“. Умората е един от основните фактори, подсказващи недостиг на желязо в организма. Желязото е сред основните елементи за пренасянето и задържането на кислорода в клетките, за процесите в тъканите, за изграждане на хемоглобина. Желязото е от жизненоважно значение за здравето и се съдържа във всяка човешка клетка, главно свързано с протеините, образуващи носещата кислород молекула на хемоглобина. Човешкото тяло съдържа около 4 грама желязо. Хранителното желязо е в две форми, едната от които се среща само в месото на животните, тъй като се извлича от хемоглобина миоглобин и от животинските тъкани. Другата форма желязо се съдържа в растителните храни и млечните продукти.

Желязото в човешкия организъм

– Разпределение на кислород – желязото служи като ядро на молекулата на хемоглобина, който е кислород носещия компонент на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки поемат кислорода от белите дробове и го разпространяват до тъканите в тялото. Тази тяхна способност се обяснява с наличието на желязо в молекулата на хемоглобина. При липса на желязо, организма ще произвежда по-малко хемоглобин и следователно по-малко кислород за доставяне до тъканите. Желязото е важна съставка на протеин, наречен миоглобин. Той също е кислород носеща молекула, която разпределя кислород към клетките в мускулите, особено скелетните мускули и тези на сърцето.
– Производство на енергия – желязото играе ключова роля в производството на енергия като съставка на някои ензими, включително и желязна каталаза, желязна пероксидаза и цитохром ензими. То също участва в производството на карнитин, несъществена аминокиселина, важна за правилното усвояване на мазнините. Функционирането на имунната система също е зависима от наличието на достатъчно желязо.

Желязото всъщност е един от много важните и основни елементи е организма.
За какво е важен този елемент в нашия организъм:

  • желязото е съставна част на хемоглобина, а той е елементът от червените кръвни клетки, благодарение на който всяка една тъкан или орган в тялото получава жизнено необходимият й кислород.
  • желязото е съставна част на редица ензими и протеини;
  • играе ключова роля в процесите на растеж в организма;
  • предотвратява умората – тъкани, които не получават кислород бързо изпадат в състояние на умора.
  • има пряко отношение към силата и издръжливостта на мускулите и добрата физическа форма, тъй като участва в синтезата на миоглобин – „мускулния хемоглобин“ – транспортиращата кислород структура в скелетната мускулатура и сърдечния мускул.

Кои са симптомите на недостиг на желязо?

Умора без реална причина. Бледа кожа и лигавици. Чупливи нокти. Изтощена коса и увеличен косопад. Липса на енергия и тонус. Напукани устни. Студени крака и ръце. Слабост в мускулите. Главоболие, виене на свят, апатия, депресия, безсилие, намалена способност за концентрация, а в по-тежките случаи задух и сърцебиене при физически усилия. Всичките тези симптоми се появяват относително късно. Когато дефицитът не е тежък, той протича доста подмолно и ако човек не се вслушва в тялото си – може дълго време да не усети проблема.

И малко цифри:

Жeлезният дефицит е едно от най-честите хронични заболявания при човека. Среща се при около 1/3 от населението на Земята (около 2 милиарда души). У нас 13-15% от населението е с желязо-дефицитна анемия. По-често боледуват жените.