Floradix Билкова Кръв Таблетки

Хранителна добавка с желязо, 47 g

Препоръчителна цена: 28.79 лв

 • при повишена нужда от желязо
 • при железен дефицит
 • в периодите на бременност и кърмене
 • при небалансирано хранене
 • при възстановяване, през втората половина от живота

Обща информация

Уморени ли сте?

Повечето хора биха отговорили „Да“.

Умората е един от основните фактори, подсказващи за недостиг на желязо в организма. Желязото също е основен елемент за пренасянето и задържането на кислород в клетките, за процесите в тъканите, за изграждане на хемоглобин. Floradix Билкова Кръв таблетки е идеалната добавка във вашето ежедневие, за да поддържате оптималните нива желязо. 
Желязото е един от много важните и основни елементи в организма.
За какво е важно желязото в нашия организъм?

Желязото допринася за:

 • нормалната когнитивна функция
 • нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия
 • нормалното образуване на червени кръвни телца и хемоглобин
 • нормалния пренос на кислород в тялото
 • допринася за нормалната функция на имунната система
 • намаляването на чувството на отпадналост и умора
 • участва в процеса на делене на клетките

 

Кои са симптомите за недостиг на желязо?

Умора без реална причина.
Бледа кожа и лигавици.
Чупливи нокти.
Изтощена коса и увеличен косопад.
Липса на енергия и тонус.
Напукани устни.
Студени крака и ръце.
Слабост в мускулите.
Главоболие, виене на свят, апатия, депресия, безсилие, намалена способност за концентрация, а в по-тежките случаи задух и сърцебиене при физически усилия.

Когато железният дефицит не е тежък, той протича доста подмолно и без ясно изразени симптоми и човек може дълго време да не усети проблема. Имайки предвид и симптомите, които нямат остър характер при по-леки състояния, не случайно този начален период на завишени нужди от желязо се нарича “скрит железен дефицит”. Много по-често това състояние се среща при жените, уязвима група са също вегетарианците и веганите. 

Как се усвоява желязото в организма?

Желязото като елемент е относително трудно усвоимо. При нормални условия, тялото на един здрав човек абсорбира 10-15% от приетото желязо, с което поддържа в норма запаса от елемента в далака, черния дроб и костния мозък. При завишени нужди, при същото количество прието желязо, този процент може да достигне до 60-70% дори 90%, като това много зависи от конкретното състояние, конкретния организъм и качеството на приеманата добавка.

За да бъде разтворено в стомаха и да стигне до тънките черва, от където навлиза в кръвта, от голямо значение е формата желязо. Най-лесна за резорбиране, вземайки предвид и киселинната среда на стомаха, това е железният глюконат или така нареченото желязо II. По-лесно се абсорбира и по-бързо се усвоява. За да се случи това обаче, са необходими и някои допълнителни вещества като аминокиселини, протеини, витамин С – задължителни за усвояването на желязото.

Какво количество като добавка да приемаме?

Протеинът, който транспортира желязото през стената на тънките черва, има своя капацитет, изследван и установен на 12мг дневно. Както споменахме по-рано, желязото се усвоява в различен процент в зависимост от качеството му и съпътстващите го вечества, моментните нужди, състоянието на храносмилателната система.
При прием на по-големи дневни дози (от оптималните 12мг дневно за възрастен човек) се увеличава единствено неусвоеното желязо в организма, което води до типичните странични ефекти като запек, черни изпражнения, потъмняване на зъбите и др. За да получим максимален ефект е важно да обърнем внимание на оптималното усвояване на желязото.

Начин на употреба/Дневна доза

Не превишавайте препоръчителната дневна доза.

Начин на употрeба:

Възрастни и деца над 12 години: 1 таблетка два пъти дневно с достатъчно течност, половин час преди хранене.
Деца от 5 до 12 години: Приемайте по 1 таблетка дневно с малко течност, половин час преди хранене.

За добро усвояване на продукта да се избягва употребата на танини-съдържащи продукти едновременно с приема на Floradix Билкова Кръв Таблетки.
Хранителните добавки не бива да се използват като заместител на балансираното и разнообразно хранене.

Показания за употреба

Препоръки за прием:

Именно поради споменатия вече скрит железен дефицит, препоръките за прием на желязо като хранителна добавка варират от един курс (2-3 месеца) годишно, през 2-3 курса годишно, до целогодишно приемане на желязо като хранителна добавка за жените. Всички специалисти обаче са единодушни относно завишените нужди от този елемент в периоди като:

 • тежко боледуване и възстановяване след тежко боледуване;
 • операции и възстановяване след операции;
 • кръвозагуби, без значение от причината;
 • бременност – важно за здравето на майката и за изграждащия се нов организъм;
 • възстановяване след раждане – естествено или оперативно;
 • кърмене – важно за зддравето на майката и на бебето;
 • растеж – подрастващите се нуждаят от няколко пъти повече желязо от здрав възрастен;
 • активен спорт;
 • много строги диети и др.

 

Бременност, кърмене и нуждата от желязо:

Често по време на бременността се завишават нуждите от елемента в организма, и при не дотам добри нива, лесно се преминава през скрит железен дефицит до ниски нива на желязото в кръвта.

За кого е подходящ Floradix Билкова Кръв Таблетки?

Floradix Билкова Кръв Таблетки е изпитано подсилващо средство в периоди на повишена нужда от желязо. Продуктът е много подходящ за хора със симптоми на желязо-дефицитна анемия, също така хора на строги диети, небалансирано хранене, както и вегетарианци и вегани. Много подходящо е за активно спортуващи с големи физически натоварвания, тъй като освен че гарантира тонуса на мускулите, набавя лесноусвояемо желязо. Хранителната добавка е подходяща за периоди на възстановяване след тежко боледуване, операция и други. 
Таблетната форма на продукта го прави по-лесен за прием, съхранение и много удобна алтернатива на Билкова Кръв сироп, когато сме на път.  

Състав

Съдържание:

Воден извлек (54%) от: моркови, листа от коприва, спанак, корен от пирей, копър, кафяви водорасли, цвят хибискус. Смес от концентрати от плодови сокове (29,4%): круши, грозде, касис, вода, къпини, череши, портокали, червено цвекло, лимони, екстракт от рожков, ябълки. Воден екстракт от мая, мед, воден сгъстен екстракт от шипки с 4% витамин С, железен глюконат, екстракт от пшеничен зародиш, витамин С, естествени аромати, витамин В₁ (тиаминхлорид хидрохлорид), витамин В₂ (рибофлавин-содиум-фосфат), витамин В₆ (пиридоксин хидрохлорид), витамин В₁₂ (цианокобламин).

Принципи на действие

Floradix Билкова Кръв Таблетки доставят на тялото лесноусвоимо желязо, под формата на железен глюконат в комбинация с витамини от групата В и фолиева киселина.
Комбинира активните вещества с концентрати от плодови сокове и билкови извлеци за подкрепа на храносмилателната система. 
Добавката е с висока ефективност, без странични ефекти. 

Взаимодействия/Странични ефекти

Взаимодействие на желязото с храните:

Кои са най-важните вещества, които помагат и тези които възпрепятстват усвояването му?

Вещества, които съдействат за усвояването на желязото:

 • аминокиселините,
 • протеините,
 • плодовите киселини 
 • витамин С

Подходящо е да приемате хранителната си добавка с чаша прясно изцеден плодов сок. Така, освен че ще подпомогнете усвояването на желязото, ще заредите организма с още натурални витамини.

Вещества, които възпрепятстват усвояването на желязото:

 • танини,
 • витамин Е,
 • калций.

Храните, които трябва да избягвате при прием на желязо са: кафе, черен чай, зелен чай, червено вино, черен шоколад, танини-съдържащи продукти. Също така млечните продукти, поради съдържанието на калций и витамин Е, както и мултивитаминни комплекси, съдържащи витамин Е.
Да се избягват тези храни означава да не се приемат заедно с добавка на желязо. Не е нужно да се отказвате от тях, но е задължително да оставите поне 2 часа прозорец между приема на добавката и съответната храна.